Het leven thuis en op de bouwplaats kan best hectisch zijn. Een beetje spanning is goed, maar te veel stress kan leiden tot allerlei (vage) klachten en zelfs een burn-out. Hard werken, prima. Maar hé… doe het vandaag eens wat rustiger aan!

Na het werk ga ik nog even klussen en geef ik training aan een voetbalteam. Heerlijk!
Geweldig dat je zo veel aankunt, maar pas op dat je niet te veel hooi op je vork neemt. Ontspannen is belangrijk. Het zorgt ervoor dat je batterij weer oplaadt om de volgende dag goed te kunnen presteren. Soms is sporten juist de beste ontspanning, maar pas op, het gezegde luidt: overal waar ‘te’ voor staat is niet goed. Zoek je ontspanning ook eens in wat kleine, minder intensieve dingen. Bijvoorbeeld het lezen van een tijdschrift, een wandeling door het park of een bezoek aan de bioscoop.

Ik heb al een tijdje allerlei vage klachen, wat nu?
Lang werken onder hoge druk kan heel ongezond zijn. Stress komt vaak door te veel werk, maar dat hoeft niet. Soms zijn er ook problemen in de privésfeer, een slepend conflict op het werk, een slechte sfeer of een project dat niet lekker loopt. Ook wanneer er sprake is van geldproblemen of een baan die op de tocht staat, kan dat spanningen veroorzaken. Houdt de stress lang aan, dan uit zich dat vaak in allerlei vage klachten, zoals vermoeidheid, slapeloosheid, spierpijn, ontstekingen of hartkloppingen. Ook is een gestrest iemand snel ongeduldig, onzeker en geïrriteerd. Heb je deze klachten? Dan is er wellicht ook bij jou sprake van stress. Praat er eens met iemand over, zoals je huisarts. Of maak een afspraak voor het arbospreekuur met de bedrijfsarts. De arts kan de relatie leggen tussen je klachten en de mogelijke oorzaken in het werk.

Uitvoerder onder druk
Uit de resultaten van de medische keuringen (PAGO’s) blijkt dat UTA-personeel (zoals uitvoerders) het vaakst te maken heeft met hoge werkdruk. 15% heeft regelmatig last van stress. Uitvoerders zijn de spil op de bouwplaats en hebben dus van alles te regelen en op te lossen. UTA-werknemers die last hebben van hoge werkdurk, kunnen op basis van de CAO Bouwnijverheid kosteloos en anoniem worden begeleid door een stresscoach van CSR Centrum. www.stressuitdebouw.nl 

Lees hier het hele artikel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *