Burn-outpreventie 2.0: Wie deze app gebruikt kan onmogelijk plotseling burn-out zijn

Het mooie van mentale vermoeidheid is: je kunt nog doorgaan. Kwestie van motivatie en wilskracht. Je lichaam faciliteert dat door te zorgen voor extra energie. Maar dit moet je niet te vaak doen, want dan ontstaan gezondheidsrisico’s.

Maar wat is te vaak?

Afgaan op gevoelens van vermoeidheid blijkt nogal lastig, omdat juist die extra energie je voor de gek houdt (je bent vermoeid, maar voelt dat niet). Nieuwe technologie brengt hier verandering in. De app BioRICS Mindstretch toont gebruikers objectieve, wetenschappelijk onderbouwde data over hun energiebalans. Per uur, dag week en maand kun je zo je energiebalans monitoren. Wie deze app gebruikt kan onmogelijk plotseling burn-out zijn.

burn-outpreventie app

Tijd om deze nieuwste technologie in organisaties te benutten

Mindstretch toont dagelijks het mentale energieverbruik en energieherstel op basis van objectieve, fysiologische metingen. Zo kunnen medewerkers van dag tot dag en van week tot week nagaan hoe hun inspanning-herstel balans is. Dit verhoogt het bewustzijn van wat stress, tijdsdruk en slaaptekort met je lichaam doet en dat helpt op de langere termijn veerkrachtig te blijven.

Door Mindstretch kan ik mezelf moeilijk langer voor de gek houden.

Werknemer CSR

Mindstretch meet wat wij al 20 jaar vertellen

De app meet precies wat wij werknemers altijd vertellen: stress of hard werken is oké, zo lang je maar voldoende herstelt. Daarom is ontwikkelaar BioRICS ook de samenwerking met CSR aangegaan. Met onze gezamenlijke expertise kunnen we het bedrijfsleven gezonder maken. Als een deelnemer vragen heeft over de eigen scores, kijkt een CSR-expert mee. Vaak helpt een kort persoonlijk contact al om een gedragsverandering mogelijk te maken.

Onze combinatie-aanpak zorgt ervoor dat werknemers die hulp nodig hebben gelijk op een professionele manier terechtkunnen, zonder dat de werkgever hierbij betrokkenheid heeft. Zo dragen deze projecten binnen bedrijven niet alleen bij aan een gezondere, maar ook aan een veilige werkomgeving.

Hoe is jouw energiebalans?

Of je energetisch in balans bent wordt duidelijk uit de langlopende balansscore in de app. Daaraan lees je af of je gedurende enkele weken of maanden energie opbouwt, of dat je juist inteert op je reserves. Is de balansscore 50% of hoger, dan ben je wat je energiebalans betreft gezond bezig.

Balansscore in Mindstretch App

Het is niet dat ik minder werk doe als ik 5 minuten pauzeer tussendoor, waarschijnlijk verzet ik juist meer werk omdat ik tijd heb om op te laden.

Medewerker DFZS

Is je energiehuishouding in balans? Dan nog geeft het gebruik van de app waardevolle inzichten om dit zo te houden. Zo kun je dagen met elkaar vergelijken en daaruit lering trekken. Wat heb jij nodig voor een goede nacht? Hoe beïnvloeden pauzes jouw dag? Wat doet alcohol of ’s avonds sporten met je nachtrust? Zulke vragen werden nog nooit zo concreet en zo persoonlijk beantwoord als door Mindstretch.

Intussen lopen er verschillende Mindstretch-projecten bij bedrijven in Nederland en België.

Volg het webinar over Mindstretch

Wil je weten of Mindstretch iets voor jouw organisatie is? En de ervaringen van de Forensische Zorgspecialisten zelf horen?

Schrijf je dan in voor het gratis lunch-webinar dat BioRICS en CSR samen organiseren:

Wanneer: dinsdag 13 december

Hoe laat: 12:30 – 13.30 uur

Good practice bij de Forensische Zorgspecialisten

Bij de Forensische Zorgspecialisten (DFZS) hebben ze inmiddels een jaar ervaring met de app in combinatie met persoonlijke CSR-begeleiding.

Werken bij de Forensische Zorgspecialisten is uitdagend en kan zwaar zijn. De bijzondere doelgroep waarmee de medewerkers werken, vraagt veel van de mentale weerbaarheid van de medewerkers.

Preventiemedewerker Rogier ter Hall: ‘Bij de Forensische Zorgspecialisten hebben we te maken met medewerkers die heel bevlogen en betrokken zijn en daardoor ook veel van zichzelf vragen. De kunst is om ervoor te zorgen dat ze in balans, betrokken en bevlogen blijven.’

Daarom heeft DFZS een preventief interventieplan opgesteld waarmee ze de mentale veerkracht en weerbaarheid van hun medewerkers zo goed mogelijk faciliteren. Daar past Mindstretch perfect in.

Rogier ter Hall: ‘We vinden Mindstretch goed passen in onze visie om welzijn hoog op de agenda te hebben. De informatie die de deelnemers halen uit Mindstretch zorgt voor zelfbewustwording, waarmee ze vervolgens zelf aan de slag kunnen.

Wij hebben de keuze gemaakt dat elke deelnemer kan kiezen of hij wel of niet zijn data wil delen met een CSR-coach: Je kunt het helemaal zelf ervaren en met de tips en tricks die we meegeven zelf kijken hoe het gaat. Maar als je denkt ’Ik vind het fijn om ondersteuning van een coach te krijgen om een structurelere disbalans aan te pakken’, dan is dat ook mogelijk. Maar dus altijd op eigen initiatief van de deelnemer.’

Hiermee wordt er voor de werknemers een mogelijkheid gecreëerd waarin zij in alle discretie op lange termijn hun eigen mentale gezondheid kunnen opvolgen, hun weerbaarheid verhogen, zelf actie kunnen ondernemen of zich deskundig kunnen laten begeleiden.

Bij de DFZS is men alvast enthousiast:


1 antwoord
  1. Annelies Uittenbogaard zegt:

    Jullie berichten over de app maakten me nieuwsgierig, daarom direct willen downloaden en uitproberen. Nu zie ik dat hij alleen voor hele organisaties ingezet kan worden. Kan ik als stresscoach met eenmanszaak (opgeleid o.a. bij CSR) de app ook uitproberen? Of werkt de app niet zelfstandig en komt er menskracht/ondersteuning vanuit Mindstretch bij kijken? Het is me nog niet helemaal duidelijk. Misschien kunnen jullie nog wat meer info geven. Hart. groet Annelies

Reacties zijn gesloten.