De rol van energie bij stress en herstel

De rol van energie bij stress en herstel wordt vaak niet meegenomen tijdens de coaching, terwijl dit wél heel belangrijk is voor een duurzaam herstel.

Lichamelijk uitgeput 

Als je flink belast bent, of onder stress staat, verbruik je veel energie. Als je tegelijkertijd te weinig rust pakt, herstelt je lichaam te weinig. Dat kun je een tijd volhouden, zie het als rood staan bij de bank. Maar op den duur teer je te veel in op je reserves. Je raakt uitgeput.

... en ontregeld

Ook raken fysiologische regelsystemen ontregeld. Dat moet je heel lichamelijk zien, zoals een verstoring van adrenaline en cortisol in je bloed en van boodschapperstofjes in je hersenen. Dát mechanisme zorgt voor de stressklachten. En die gaan niet over door je zelfmanagement aan te passen. 

Maar hoe zit het nou precies?

Dat leggen we uit in het artikel 'Stress en herstel' (gepubliceerd in 2011 in het tijdschrift NedKAD/Silhouet).

 

Waarom is dit zo belangrijk?

De meeste benaderingen leren je hoe je jezelf mentaal beter kunt managen. Bij de ene benadering leer je stresssituaties anders te interpreteren, waardoor je er minder last van hebt. Bij een andere leer je hoe je een gevoel van controle over je eigen leven kunt terugkrijgen, of leer je positiever in het leven te staan. Heel belangrijk natuurlijk.

Maar je werkt alleen aan je psyche en niet aan je herstel

Terwijl dát toch juist is wat je nodig hebt. Je functioneerde namelijk prima, voordat je stressklachten kreeg. CSR stresscoaching voegt er daarom iets cruciaals aan toe: aandacht voor je energie-management. Daarom richt deze coaching zich op je lichaam, geest en gedrag.