Stress? Al eens gedacht aan yoga?

,

Een van de grootste bedreigingen voor onze gezondheid is stress. De meeste stressoren komen van buiten, maar de meest schadelijke creëren we vaak zelf. Dat doen we door als iets spannend is er vooral over na te gaan denken en er van alles van te vinden. De betere optie is het meteen bewust te zijn en los te laten, iets wat dieren van nature doen.

Waar ons denken aan de ene kant een grote kracht is, is onjuist of te veel (na)denken een tegenkracht. Je zou kunnen zeggen dat wij westerse mensen te veel in ons hoofd zitten, in plaats van in ons hele lijf, en te veel gericht zijn op de buitenwereld, in plaats van te luisteren naar onze binnenwereld en onszelf zo de gelegenheid geven alle prikkels te verwerken. Een beetje spanning is gezond en zelfs nodig om de uitdagingen van het leven aan te gaan, maar te veel is voor niemand gezond. Zelfs kinderen en jongeren ervaren de nadelen van te veel denken en spanningen. Dat uit zich bijvoorbeeld in: irritatie en boosheid, nervositeit, zich vaak moe voelen, ’s nachts wakker liggen, hoofdpijnen, onrustige buik, (gevoel) snel te (kunnen) huilen, zich neergeslagen voelen, dwanggedachtes, slechte concentratie, onder presteren en piekeren.

Spanningen die vaak te lijf worden gegaan door het spelen van computerspelletjes, te surfen op het net of langer dan twee uur achtereen tv te kijken. Activiteiten die wel voor afleiding zorgen, maar niet voor echte ontspanning, eerder voor nog meer prikkeling. Het schijnt dat de hersenscan van iemand die computert met tv en muziek op de achtergrond overeenkomt met iemand die overspannen is! Niet echt ontspannend dus. Gelukkig zijn er alternatieven zoals sporten, maar wil je gericht werken aan bewustzijn en ontspanning dan is yoga een betere oplossing.

In de yoga is ontspanning een belangrijk onderdeel van de les, naast bewustzijn van je lichaam, gevoelens en gedachtes en het vergroten van stabiliteit. Dat laatste is geen overbodige luxe, aangezien niemand tegenwoordig nog van nature recht zit, staat en beweegt. We zijn letterlijk (makkelijker) uit ons lood geslagen, wat soms op jonge leeftijd al resulteert in klachten. Yoga geeft door die wonderlijke mix van ontspanning, bewustzijn en stabiliteit meer rust en energie in je lijf en leven.

Yoga heeft gelukkig al lang geen zweverig karakter meer. Steeds meer huisartsen adviseren yoga en ook voor kinderen is het heel normaal geworden te zeggen dat ze op yoga zitten. Ook de populariteit van mindfulness heeft yoga bekender gemaakt, aangezien mindfulness een onderdeel is van de yoga. Yoga is voor iedereen toegankelijk en daarnaast ook nog eens een activiteit die op je totale gezondheid werkt en leuk en lekker is om te doen. Dus, ervaar je stress? Heb je al eens gedacht aan yoga?

Bron: deondernemer.nl