Feiten en fabels over stress

,

Stress mag dan een gevoel zijn dat iedereen wel eens ervaren heeft, toch zijn er een aantal aspecten van stress die misschien nog niet bekend zijn. Daarom staan hieronder de feiten en fabels over stress op een rijtje.

* Stress is altijd negatief: fout 
Sommige mensen weten misschien al uit eigen ervaring dat deze stelling niet altijd klopt. Stress kan er juist voor zorgen dat je beter presteert omdat je enige druk voelt. Vaak kijken mensen terug op een bepaalde gebeurtenis en beseffen ze het meest geleerd te hebben tijdens stressvolle situaties. Probeer stress om te zetten in een positief gevoel. Als je dat niet doet, kan je heel wat lichamelijke kwaaltjes krijgen.

* Je herkent stress door de symtomen: fout
Stress beïnvloedt ieder mens anders. Sommige ervaren spijsverteringsproblemen, terwijl anderen erg hard gaan zweten of vaker naar het toilet moeten. Ook slapeloosheid is een vaak voorkomend gevolg. Maar wanneer stress langdurig aanhoudt, kan het zijn dat je de symptomen niet meer oppikt omdat het lichaam de situatie als normaal beschouwt. Dan zul je niet gauw een versnelde ademhaling opmerken, terwijl dat wel aanduidt dat je lichaam uit balans is.

* Van stress kan je sterven: ja en nee
Van stress zelf zal je niet meteen doodgaan maar aanhoudende stress kan wel levensbedreigend zijn. Zo kunnen bestaande gezondheidsproblemen aanzienlijk toenemen. Niet alleen is er meer kans op hart- en vaatziekten, ook ernstige virale infecties kunnen zich sneller ontwikkelen. Daarbovenop kweken mensen ook vaker ongezonde gewoonten zoals overmatig eten, roken of drinken door stress.

* Mannen en vrouwen gaan verschillend om met stress: juist
Mannen reageren op een agressievere manier op stress: ze pakken het probleem meestal zo snel mogelijk aan en willen het van de baan helpen. Vrouwen proberen daarentegen zich eerst te verzoenen met de situatie en zoeken pas later een oplossing.

* Stress kan altijd vermeden worden door yoga, massage of een dieet: fout
Net zoals mannen en vrouwen verschillend reageren op stress, zijn er ook diverse manieren om de stress onder controle te krijgen. Wat verlichtend werkt bij de een, hoeft bij een ander absoluut geen oplossing te bieden. Mensen moeten voor zichzelf uitzoeken wat hen ontspant en helpt te herstellen. Dat kan yoga of een massage zijn maar evengoed regelmatige lichaamsbeweging.

* Alcohol drinken vermindert de symptomen: fout
Drinken op een stressvolle dag doet meer kwaad dan goed omdat de effecten door alcohol verergeren. Zwaar drinken verandert de chemie in de hersenen waardoor er meer cortisol vrijkomt. Dat hormoon is betrokken bij de reactie van ons lichaam op stress. Zo kan iemand die alcohol drinkt meer angst voelen in een stressvolle situatie.

Bron: goedgevoel.be