Vroegsignalering stressklachten bij werknemers binnen handbereik

CSR Centrum en BioRICS slaan de handen ineen om werknemers inzicht te geven in hun eigen mentale inspanning-herstel balans, op het werk en privé. Dat is tegenwoordig eenvoudig en zeer betrouwbaar te meten met de app Mindstretch. Hiermee ligt vroegsignalering van stressklachten in bedrijven binnen handbereik (anoniem uiteraard).

Ben je een werkgever en geïnteresseerd in een pilot met Mindstretch voor je werknemers? Lees hieronder meer en neem contact met ons op.

Regie over de eigen mentale balans

Vaak begrijpen werknemers niet waarom zij stressklachten ontwikkelen. Ze zijn misschien druk, maar hebben doorgaans plezier in het werk. Helaas maakt dat werknemers niet onkwetsbaar. Vitaliteit heeft niet alleen te maken met psychologische factoren, maar ook met de energetische balans tussen inspanning en herstel. Als die balans scheef is, raakt het lichaam automatisch gestrest. Ook al voelt dat vaak niet zo. Hoe eerder iemand in de gaten heeft dat zijn belasting (tijdelijk) te zwaar is, hoe beter. Zo kan men zelf adequaat maatregelen nemen om de energiebalans weer in evenwicht te brengen.

Het nieuwe meten met Mindstretch

BioRICS, een spinoff van de Katholieke Universiteit van Leuven, heeft jarenlange ervaring met het meten van lichamelijke stress op mensen (en dieren). Deze kennis en ervaring heeft BioRICS samengebracht in de gebruiksvriendelijke smartphone app Mindstretch, die gecombineerd wordt ingezet met een Fitbit smartwatch. De app toont het dagelijks mentale energiegebruik (de energie die door de hersenen wordt gebruikt) en het dagelijkse herstel.

CSR Centrum heeft de psycho-biologische kennis en kunde waarmee we al vele jaren succesvol gestreste en overspannen medewerkers coachen. BioRICS sluit daar perfect op aan met de technische kennis om mensen objectief te monitoren. Daarbij delen we zowel het streven naar hoge kwaliteit van onze producten en dienstverlening, als de theoretisch-wetenschappelijke visie op stress en stressgerelateerde klachten. Hiermee leggen we samen de basis voor nieuwe, effectieve vroegpreventie.

Aandacht voor ‘gezonde’ werknemers is hard nodig

Overbelasting (te veel stress) manifesteert zich vaak pas als verzuim bijna onontkoombaar is. Daarom is het belangrijk om aandacht te hebben voor de grote groep gezonde werknemers die, vaak onbewust, onder hoge druk staan. Dat aandacht hiervoor nodig is, blijkt ook uit onderzoek van TNO: in 2019 gaf 37% van de werknemers aan dat werkdruk of werkstress de reden was voor verzuim.

Mindstretch signaleert, verhoogt bewustwording, stuurt anonieme feedback en helpt daarmee mensen hun veerkracht te behouden of te vergroten. Medewerkers krijgen een tool in handen waarmee zij hun energetische balans kunnen bewaken en dus verzuim kunnen voorkomen.

Deskundige begeleiding van CSR Centrum beschikbaar

Soms lukt het een werknemer niet alleen en is persoonlijk advies nodig. De experts van CSR Centrum zijn gespecialiseerd in coaching die naadloos aansluit bij de metingen van Mindstretch. Het is no nonsense-coaching, met een gelijktijdige focus op psyche én lichaam, waarmee werknemers doorgaans goed uit de voeten kunnen. De ervaren coach kijkt tijdelijk mee met de werknemer en dat maakt net het verschil waardoor de balans wordt teruggevonden en het werkplezier behouden blijft.

Heeft jouw bedrijf interesse in een pilot met Mindstretch?

BioRICS en CSR Centrum willen middels pilot-projecten in bedrijven het komende jaar zo veel mogelijk ervaring opdoen met het gebruik van Mindstretch.

Heeft jouw bedrijf interesse om mee te doen met een pilot? Mail dan t.a.v. Carolien Hamming naar info@csrcentrum.nl.