Kennismaken met CSR-coach Karin Rekvelt

Ben jij benieuwd naar de mens achter de CSR-coach? Dit snappen wij. Inmiddels telt Nederland heel wat erkende CSR-coaches en dus is het hoog tijd om een aantal van hen aan je voor te stellen! 

En met wie kunnen we nu beter beginnen dan met Karin Rekvelt? Als CSR-coach van het eerste uur was ze nauw betrokken bij het ontstaan van de CSR-methode. Geen enkele case is voor haar te zwaar en een uitdaging is nooit te groot. We vroegen Karin naar haar indrukwekkende carrière als zelfstandig psycholoog en CSR-coach. 

Stress-inoculatie 

Karin is erkend CSR-coach en heeft ontzettend veel ervaring als zelfstandig psycholoog. Karin: “Sinds 1994 heb ik mijn eigen praktijk Keyworks in Amsterdam, waar ik mensen met stress- en burn-outklachten begeleid. Maar toen ik net voor mezelf begon, werkte ik in opdracht van onder meer politie en justitie. Aan de rechercheschool en in de korpsen gaf ik zedentrainingen en geweldstrainingen met traumaverwerking en nazorg. De geweldstrainingen waren stress-inoculatie trainingen: we riepen bewust stress op met fysieke oefeningen, om vervolgens deze te leren reguleren en te verwerken. 

We gebruikten toen al de onderzoeksresultaten van Bessel van der Kolk, die nu pas meer erkenning vindt in Nederland door zijn boek ‘Traumasporen’. Ik was vakmatig gezien in die tijd dus al lichaamsgericht bezig en zware geweldsproblematiek was mij vertrouwd.” 

Van acute naar chronische stress 

Tijdens haar eerste zwangerschap in 1997 wilde Karin niet meer te maken krijgen met agressie en geweld en besloot ze haar begeleiding te verleggen van acute naar chronische stress. “Die ontwikkeling ging heel natuurlijk. Dit komt omdat ik in die tijd ook als extern huispsycholoog werkte bij een politiekorps en bij een gezondheidsorganisatie voor vluchtelingen. Ik had zodoende de ruimte om afscheid te nemen van de geweldstrainingen, om me meer te gaan richten op organisatie- en teamontwikkeling en op individuele begeleiding van mensen die stress ervaren. 

In 1999 volgde ik de CSR-cursus en verdiepte ik mij in de werking van chronische stress en herstel hiervan.  

Zo kwam ik opnieuw met Sonja van Zweden in contact. Zij gaf in die tijd de cursus en ze is de founder van CSR Centrum. Ik kende haar nog uit 1990 toen ik bij haar in therapie was, omdat ik zelf burn-out was. Het was een prettig en inspirerend weerzien en dat moedigde me aan om me vooral te richten op de behandeling van chronische stressklachten en burn-out. In die tijd kwamen we ook met enkele CSR-coaches, van wie enkele ook nu nog steeds met CSR Centrum verbonden zijn, bij elkaar bij Sonja thuis om casuïstiek te bespreken en de methode te verdiepen.” 

Stepped care

Sonja van Zweden ontwikkelde in de jaren negentig al de CSR-methode en gezien het succes van deze aanpak, is het best vreemd dat het zo lang duurt veel voordat er erkenning is als evidence based methodiek. Zo wordt nog steeds vaak alleen cognitieve gedragstherapie voorgeschreven voor de behandeling van burn-out, zowel door huisartsen als bedrijfs- en verzekeringsartsen of binnen GGZ-instellingen. Dit is vaak onnodig belemmerend voor herstel van chronische stressklachten en burn-out. 

“Er is niets mis met cognitieve gedragstherapie als behandelwijze, alleen dient het te worden toegepast op de juiste diagnostiek. Ook de timing van het inzetten van deze interventie luistert nauw. Pas als de cliënt weer draagkracht heeft en het hoofd het weer doet, kan bekeken worden of cognitieve therapie nog nodig is. Voor burn-out en ernstige ontregeling is de CSR-aanpak bijzonder effectief. 

Ik heb regelmatig cliënten in mijn praktijk die al diverse therapieën en behandelingen hebben gehad, maar die nog steeds uitgeput zijn en niet weten waardoor dit komt. In dit opzicht is een sterke kant van de CSR-methodiek de zogenaamde stepped care: stapsgewijs die interventie aanbieden die het herstelproces van cliënt bevordert. 

Elke fase vraagt weer een andere op de persoon toegesneden aanpak. De stepped care-aanpak helpt bij het onder ogen zien en verwerken van de gevolgen van chronische stress en leert de cliënt hoe hij of zij zich in elke fase veerkrachtiger kan leren voelen. En dit op álle niveaus: lichamelijk, emotioneel, cognitief en gedragsmatig.” 

Community

Vanaf het begin zijn er CSR-coaches die nog steeds verbonden zijn als partner. “Hieruit spreekt ook de kracht van CSR Centrum als community. Het begon ooit na de eerste CSR opleidingsdagen bij Sonja thuis met intervisiebijeenkomsten en vanaf het begin waren er studiedagen om ons bij te scholen. Nog steeds worden de aangesloten CSR-coaches een paar keer per jaar bijgeschoold en krijgen ze boeiende presentaties over relevante onderzoeksresultaten op het gebied van (chronisch) stress-onderzoek. 

Met Carolien Hamming als directeur en met haar team is hier een goede continuïteit en verdieping in gekomen. Niet alleen met oog voor de eigen CSR-methodiek, maar ook voor bewijs van de effectiviteit ervan en andere relevante onderzoeken en interventies. Zo wint de CSR-methodiek steeds meer aan terrein en groeit meer en meer erkenning. Dit niet alleen bij artsen en andere hulpverleners, maar ook bij organisaties die iets met stresshantering willen doen om medewerkers gezond en vitaal te houden. 

Ik vind het, zeker als zelfstandig werkend psycholoog, heel fijn om partner van CSR Centrum te zijn. Zo is het altijd mogelijk om met een collega te sparren en ook de (technische) ondersteuning is supergoed. Ik mag dit best zeggen, want ik ga al heel wat jaren mee en heb vele kijkjes in keukens gekregen. 

Daarom: als je geïnteresseerd bent in de werking van chronische stress en herstel, dan raad ik je van harte aan om erkend CSR-coach én partner te worden!” 

Ook CSR-coach worden?

Heeft Karin je nieuwsgierig gemaakt? Schrijf je dan vooral in voor onze vierdaagse cursus. Ben je na afloop enthousiast en wil je erkend CSR-coach worden? Doe dan ook een vrijblijvend verzoek tot toetsing of je partner kunt worden

Een CSR-coach nodig?

Heb je last van stressklachten en denk je dat een CSR-coach iets voor je kan betekenen? Kijk hier welke CSR-coach bij jou in de buurt zit en neem vrijblijvend en kosteloos contact op voor een kennismaking.