Kennismaken met voormalig CSR-cliënt Pleun

,

Stevige burn-outklachten hebben, maar wél nog halve dagen werken? Dat kan. En juist dan is coaching hard nodig. Want als je op weg bent naar een burn-out, zijn je hersenen als het ware gegijzeld door de overmaat aan stress. Hierdoor kun je zelf lastig beoordelen wat goed voor je is. Een voormalig CSR-cliënt – die we vanaf nu Pleun noemen – overkwam het. Ze hoefde nooit volledig te stoppen met werken, maar was wel genoodzaakt drastisch te minderen. Want haar eigen lijf gaf een duidelijk signaal. 

burn-outklachten

Pleun stond doorlopend in de hoogste versnelling, wat resulteerde in een gejaagd en prikkelbaar gevoel en vervelende maagklachten. Minder werken alleen was niet voldoende. Dus in september 2020 nam ze contact op met CSR-coach Karen Hillege. Het was de start van een succesvol coachingstraject, waarover ze je in dit interview meer vertelt. 

Geen zweverig gedoe

Pleun: “Prikkelgevoelig ben ik eigenlijk wel van nature. Maar op een gegeven moment kon ik op mijn werk geen enkel geluid meer hebben. Dit leidde mij ontzettend af en het werd steeds erger. Uiteindelijk trok ik aan de bel bij mijn werkgever. In overleg met hem en de bedrijfsarts bouwde ik tijdelijk af naar halve werkdagen.” 

Maar Pleun is graag bezig en wilde het liefst zo snel mogelijk weer meer werken. ”Dit zit in mijn aard. Helemaal stoppen met werken zou mij niet helpen. Ik heb het nodig om mij nuttig te voelen. Maar om mijn werk weer op te kunnen bouwen, moest ik wel tegelijkertijd van mijn klachten af. Dit resulteerde in een zoektocht naar balans tussen mijn privé- en werkleven. Hierbij wilde ik graag worden gecoacht, dus ik zocht naar de juiste specialist via Google.” 

Dit is hoe Pleun uitkomt bij CSR Centrum. “Al snel kwam ik terecht op de website van CSR Centrum. Deze sprak mij erg aan, omdat het tenminste niet zo zweverig was. Andere sites waren echt niets voor mij. Ik wilde de coaching praktisch houden en niet te spiritueel worden. Op de website vulde ik mijn postcode in en vond burn-outcoaches bij mij in de buurt die me gelijk een goed gevoel gaven. Met name de achtergrond en ervaring van coach Karen spraken mij aan, dus ik stuurde haar gelijk een bericht.” 

Burn-outklachten werden tastbaar

Tijdens een vrijblijvende kennismaking met Karen merkte Pleun al snel dat het klikte. Het eerste contact voelde goed, waarna het coachingstraject en het opbouwen van mijn werkuren startte. “Naast het voeren van goede gesprekken en regelmatig contact via een laagdrempelige online portal, vulde ik een uitgebreide vragenlijst in. Hierin kwamen onderwerpen voor als concentratie, vermoeidheid, motivatie, stress, angst en depressie. De uitkomst gaf inzicht in mijn huidige toestand.” 

Daarnaast bezocht Pleun een expert voor een fysieke meting. Terwijl zij opdrachten uitvoerde – zoals het achterstevoren opnoemen van het alfabet – werden onder andere haar hartslag en spierspanning gemeten. Hieruit bleek dat het fysieke systeem van Pleun bovengemiddeld reageerde op inspanning. 

“Het was niet volledig verstoord, maar ik was wel flink overprikkeld. Dit meetmoment maakte mijn klachten eigenlijk tastbaar. De CSR-methode weet het terug te brengen naar fysieke factoren, waardoor logica ontstond. Hierdoor begreep ik mijn klachten beter en kreeg ik meer rust.” 

Morgen weer een dag

“De gesprekken met Karen waren eigenlijk een soort zelfonderzoek. We bespraken hoe ik reageerde op bepaalde situaties, wat mij energie gaf en kostte, wat mij dwarszat en wat voor gedachtes ik had. Je bouwt echt een vertrouwensband op. En Karen deelde op haar beurt ervaringen en tips. Ze stuurde bijvoorbeeld inspirerende en verhelderende informatie, vertelde meer over timemanagement en raadde mij specifieke boeken en websites aan. Hier heb ik echt veel aan gehad.” 

Pleun ontdekte dat ze haar werk altijd perfect wilde doen. Verschillende taken pakte ze tegelijkertijd op en alles móést af. “Dit merkte ik vooral in de middag. Dan was ik eigenlijk al behoorlijk vermoeid, maar dan dacht ik ‘nog even dit, nog even dat’. Karen leerde mij naar de signalen van mijn lijf te luisteren, zodat ik nu op tijd kan stoppen en pauzes neem. En ik kan beter relativeren: morgen is er weer een dag.”

Regie in eigen hand

Wat Pleun nog meer leerde tijdens de CSR-coaching? Dat je ook moe wordt van leuke dingen. Ook dan moet je luisteren wanneer je lichaam signalen geeft dat het genoeg is. “Ik merkte ook dat ik vaak mijn adem inhield, als ik gefocust aan het werk was. Dit zorgde voor veel spanning op mijn middenrif.” 

En bij aankomst op kantoor direct je laptop openknallen en op je werk storten? Dit had ook effect op Pleun. Het hielp haar om eerst even rustig de dag door te nemen. “Ik maakte eerst een lijstje en daarop focuste ik mij voor die dag. Dit gaf mij meer structuur en controle over het werk. Het voorkwam dat ik van hot naar her ging. Ik liet mij niet langer leiden door wat iedereen om mij heen van mij wilde. De regie lag weer in mijn handen.” 

Tien leefregels

Het herstel van Pleun verliep vrij soepel en voortvarend. Het laatste contact met Karen vond plaats op 6 juli 2021, minder dan een jaar na de eerste kennismaking. “Ik vond het best spannend om het traject te eindigen en vroeg me af of ik het wel alleen kon. Maar het ging al zoveel beter. Mijn scores op de vragenlijst die ik opnieuw moest invullen, zagen er zo anders uit. Dit gaf mij een zeker gevoel. 

Daarnaast liep ik niet met lege handen de deur uit. Samen met Karen maakte ik gedurende de periode een zorgplan, vol tips en informatie over mijn persoonlijke valkuilen. Een korte samenvatting hiervan hangt nog steeds boven de computer in mijn werkkamer. Hierop staan tien leefregels die ik probeer na te leven. Een belangrijk houvast om terugval te voorkomen!” 

Opleiding volgen?

Wil jij je cliënten ook volgens de CSR-methode ondersteunen bij een burn-out? Lees alles over onze opleiding tot stress- en burn-outcoach

Ben jij benieuwd wat een CSR-coach voor jou kan betekenen?

Bekijk welke CSR erkende stress- en burn-outcoach bij jou in de buurt zit.