Timmerman Hans over stressklachten: “Gelukkig trok mijn leidinggevende aan de bel” 

Timmerman Hans aan het werk

In het voorjaar van 2021 werd timmerman Hans* apart genomen door zijn leidinggevende. Zijn veranderende gedrag viel blijkbaar al langer op. Hij reageerde steeds vaker kortaf op collega’s, kwam vermoeid over en leek niet altijd zichzelf. Zijn leidinggevende maakte zich zorgen en stelde een bezoek aan de bedrijfsarts voor. Hans besefte dat hij zijn stressklachten niet langer kon negeren en vertelt graag wat er sindsdien voor hem veranderde. 

Werkdruk op de bouwplaats

Een overschot aan projecten, krappe planningen en het aanhoudende personeelstekort: slechts drie van de vele factoren die de werkdruk in de bouwsector flink opvoeren. Dit kan Hans alleen maar beamen: “Ik werk inmiddels veertien jaar bij een landelijk bouwbedrijf en de laatste vier jaar voer ik ook leidinggevende taken uit. Zo ben ik niet alleen timmerman, maar ben ik ook verantwoordelijk voor werkzaamheden die officieel bij een uitvoerder horen.” 

Dit betekent dat op een gemiddelde werkdag iedereen iets van Hans wil. Heb je dit materiaal al binnen? Kun je hier even meekijken? Bel je die leverancier zo snel mogelijk? Hans start de bouw op en rondt het succesvol af. Tenminste, als hij elke vraag op tijd beantwoordt en iedereen het werk op de juiste manier uitvoert. Hiervoor moet hij overal vanaf weten en continu op scherp staan. 

Andere zorgen

De werkdruk op de bouwplaats is niet het enige dat Hans onrustig maakte. De sombere coronaperiode waarin het lastig was om iets te ondernemen, hakte er bij hem ook flink in. Want hoe kun je even écht ontspannen, als alles op slot zit? Daarnaast werd hij maar liefst drie keer geopereerd aan zijn voet en kampt zijn vrouw met een ernstige nierziekte. 

“Dat mijn vrouw al een aantal jaar ziek is, gaat mij natuurlijk niet in de koude kleren zitten. Ik moet altijd aanstaan. Ook ná het werk, want bij thuiskomst zorgde ik voor haar. Zoals het hoort natuurlijk. Maar ik wist dat ik te veel van mezelf vroeg. En toch, als mijn leidinggevende mij niet had aangesproken, had ik waarschijnlijk nooit zelf aan de bel getrokken.” 

Cultuurkwestie

Want bouwplaatsmedewerkers laten zich volgens Hans niet graag kennen. “Dat is een kwestie van cultuur. En juist daarom is het zo belangrijk dat de regeling werkdrukvoorziening in onze cao staat. Via Volandis kon ik kosteloos gebruikmaken van een coachingstraject. Ik wist dit niet en ben blij dat mijn leidinggevende mij hierop attendeerde.  

Waarschijnlijk hebben nog veel meer collega’s hier baat bij. Maar een groot deel schaamt zich te veel of zegt er geen tijd voor te hebben. Zonde, want het is die investering echt waard. En als je te lang wacht, ben je veel verder van huis. Dat maakte één collega mee, die op een gegeven moment instortte. Voor hem was het al helemaal noodzakelijk dat deze regeling bestaat.”  

Concrete handvatten

De bedrijfsarts bracht Hans in contact met CSR Centrum. Na een eerste kennismaking met CSR-coach Wilma Nijboer en een wederzijdse klik, startte Hans met het coachingstraject. Met relatief weinig sessies bereikte Hans al ontzettend veel. 

“We gingen gericht aan de slag op basis van een uitgebreide vragenlijst, die inzicht gaf in mijn situatie en de ernst van mijn stressklachten. In het begin zagen we elkaar om de twee weken en daarna zat er steeds langer tussen. De CSR-coach liet mij inzien dat het ook een keer om míj́ moest gaan. Ik moest meer rust zoeken en hiervoor gaf ze mij concrete handvatten. 

Dus stond er vervolgens weer eens tien man bij de bouwkeet met allerlei vragen? Dan deed ik soms gewoon de deur op slot. Even afzonderen, even focussen. Daarna kon ik ze ook veel beter helpen, zonder gesnauw. Wilma leerde mij ook om vaker tot tien te tellen en de andere kant op te kijken als het werk niet exact ging zoals ik het zelf had gedaan. Ik kan tenslotte niet alles doen.” 

Dat extra zetje

Terwijl Hans met zichzelf aan de slag ging aan de hand van concrete handvatten en de juiste begeleiding, veranderde zijn omgeving gelukkig ook. Nederland ging weer langzaam open en hij kon er af en toe op uit. Ook met zijn vrouw ging het wat beter, waardoor hij zich af en toe even geen zorgen hoefde te maken. 

“CSR-coach Wilma gaf mij net dat extra zetje om mijn persoonlijke situatie daadwerkelijk te veranderen. Natuurlijk mopper ik af en toe nog steeds, maar ik kan de werkdruk beter van me afzetten. Ik neem andermans werkzaamheden ook niet meer over. En ik weet dat als er tóch iets is, ik altijd terug kan vallen op de coaching. Dat is een fijn gevoel. Gelukkig is het nog niet nodig geweest!” 

Trek aan de bel!

Ervaar jij ook stressklachten? Wacht dan niet langer. Als UTA- of bouwplaatsmedewerker heb je vanuit de cao bouwnijverheid recht op gratis advies en begeleiding. CSR Centrum heeft meer dan zestien jaar ervaring in de bouw en ruim 3.500 collega’s gingen je al voor. CSR-coaching onderscheidt zich door een psychobiologische aanpak, met focus op psyche, gedrag en lichaam. 

Er is geen wachtlijst, het is anoniem en er zit altijd een CSR-coach bij jou in de buurt. Aarzel dus niet en neem contact op met je bouwarts of DIA-adviseur. Weet je niet wie dit is? Neem dan contact op met de Volandis Vraagbaak: 0341 – 499 299 of info@volandis.nl

* Hans is niet zijn echte naam.